O prietenie de cursa lunga: Ma leaga de marele critic N. Manolescu nenumarate amintiri. Intre acestea, conferinta internationala “Putere si opozitie in societatile post-comuniste” pe care am organizat-o, ajutat decisiv de Mircea Mihaies si Vasile Popovici, la Timisoara in martie 1991.

Atunci si acolo a prins fiinta proiectul Partidului Aliantei Civice. Am stat de vorba de-a lungul anilor despre cate-n luna si-n stele. Am prefatat cartea sa de proza politica “Dreptul la normalitate”, esentiala pentru intelegerea genezei spiritului civic in primii ani ai tranzitiei. A fost membru al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania.

Viata iti ofera momente in care depinde doar de tine incotro vei merge. In primavara anului 1990, doi intelectuali simbolizau paradigmatic spiritul lovinescian. Era vorba de reconstructia civilizatiei romane moderne. Eugen Simion a ales FSN, un avatar al “democratiei populare”. N. Manolescu a optat pentru democratia liberala. La Multi Ani fericiti si sanatosi, dragul meu, dragul nostru prieten!

Vladimir Tismaneanu

Lasă un răspuns